IN VIZIUNEA ASOCIATIA FOTBAL CLUB UNIREA 04 SLOBOZIA DEZVOLTAREA SUSTENABILA A CLUBULUI ESTE OBLIGATIA NOASTRA FATA DE SOCIETATE SI FATA DE NOI INSINE. MISIUNEA NOASTRA ESTE SA SPRIJINIM ACEASTA CALATORIE CATRE O COMUNITATE SUSTENABILA SI SA SUSTINEM SPORTIVII OFERINDU-LE CONDITII POTRIVITE NEVOILOR ACESTORA.

IN ACTIVITATEA NOASTRA ZILNICA ,SUNTEM GHIDATI DE VALORI SOLIDE,CARE SE REFLECTA IN TOT CEEA CE FACEM : COLABORARE, RESPONSABILITATE, INVATARE , LUCRUL IN ECHIPA.

Dacă vom colabora, vom discuta, ne vom asculta și ne vom ajuta unii pe ceilalți, vom avea întotdeauna rezultatele dorite. Vom crea un mediu de bună înțelegere, respect și încredere, în care încurajăm diversitatea și lucrul în echipă.

Suntem dornici să învățăm. Astfel cunoaștem progresul personal și învățăm din experiențe, educație și împărtășirea cunoștințelor. Câteodată, experimentarea poate să ducă și la greșeli, dar astfel vom reuși să devenim și mai buni, pentru că învățarea și curiozitatea ne ajută să inovăm.

Acționăm în mod responsabil. Ne asumăm responsabilitatea acțiunilor noastre, pentru schimbări semnificative. Individual sau în echipă, luăm deciziile în mod responsabil și ne asumăm rezultatele muncii noastre. Suntem conștienți de consecințele acțiunilor noastre și suntem membri responsabili ai societății.

Respectarea drepturilor omului

         Abordarea noastră privind respectarea drepturilor omului este stipulată în Codul de Conduită al ASOCIATIA FOTBAL CLUB UNIREA 04 SLOBOZIA, în relația cu angajații și sportivii, respectăm legile, reglementările și regulile naționale, dar și standardele internaționale în ceea ce privește drepturile fundamentale ale omului, libertatea de asociere, oportunități egale de angajare, precum și interzicerea muncii forțate, obligatorii și desfășurate de copii. 

          La nivelul CLUBULUI există o serie de activitati de instruire pentru personal care abordează aspecte din sfera drepturilor omului, precum diversitatea și egalitatea de șanse și combaterea discriminării.

          Totodată, CLUBUL susține protecția drepturilor omului stipulate în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, precum și în Declarația Universală a Drepturilor Omului și își propune să nu se angajeze în activități ce nu respectă aceste principii. Ne străduim să nu avem proiecte sau  să cooperăm cu vreun partener de afaceri (client, furnizor,sponsor) care nu respectă aceste standarde sau sunt suspectați de încălcări ale drepturilor omului. Căutăm să nu fim implicați în activitati  cu teme care sunt destinate tulburării politice sau alte încălcări ale drepturilor omului. 

          Cluburile trebuie să susțină și să respecte protecția drepturilor omului proclamate la nivel internațional și să se asigure că nu sunt complice la cazuri de abuz ale drepturilor omului.

                Combaterea rasismului

        In timpul sesiunilor organizate de club s-au subliniat ca prioritate necesitatea colaborarii jucatorilor , antrenorilor si ceilalti membri participanti la organizarea si desfasurarea meciurilor de fotbal pentru a preveni eventuale evenimente cu tenta rasista sau declaratii xenofobe la adresa unora din anturajul clubului sau adversari competitionali . 

          De la infiintarea sa AFC UNIREA 04 SLOBOZIA  a cooperat indeaproape cu grupurile sau agentiile de jucatori profesionisti , cu sindicatele care reprezinta jucatorii de fotbal , cu suporterii proprii si ceilalti din alte ligi constituite , cu reprezentatii legali ai scolilor si institutiile de invatamant superior prin actiuni umanitare , cu organele competente ale statului ( Politie , Jandarmerie , Serviciul de Imigrari , Inspectoratul Teritorial de Munca , Inspectoratul Scolar Judetean , Directia Judeteana de Sport , etc.) in vederea dezvoltarii unor programe proactive si a sporirii gradului de constientizare in ceea ce priveste eliminarea actelor de rasism si a discriminarii sociale.

          A fost discutat subiectul pentru intreprinderea de actiuni in vederea prevenirii vanzarii de literatura rasista in interiorul sau in jurul clubului sau stadionului unde atat prima echipa a clubului isi desfasoara meciurile oficiale cat si pe stadionul unde echipele de juniori ale clubului isi desfasoara meciurile , de acțiuni disciplinare impotriva jucatorilor si tehnicienilor implicati in acte de rasism astfel acestia vor fi aspru pedepsiti disciplinar sau pecuniar de catre club.

          Incurajarea de catre toti factorii clubului a unei strategii comune a agentilor de ordine prezenti la meciuri, precum si a celorlalte institutii implicate , Jandarmerie , Politie , etc , în vederea combaterii actelor de rasism in tribune de catre spectatorii prezenti.      

          De asemenea au fost prezentate ultimele reguli internationale implementate in programele pentru persoanele straine care solicita angajarea pe teritoriul Romaniei.

          In ceea ce priveste asigurarea sigurantei spectatorilor pe stadioanele de fotbal conform Legii 04/2008 si Legii 10/2012 , colaborarea intr-un mod corect si profesional cu membrii clubului de fotbal in vederea aplicarii prezentelor legi si regulamente.

          Astfel au fost prezentate pasaje cu obligatiile cluburilor in organizarea corecta a meciurilor oficiale de fotbal precum si supravegherea impreuna cu societatile de paza a obligatiilor spectatorilor .

          Astfel s-a pus accent pe o supraveghere atenta a scandarilor xenofobe sau rasiste din tribune la meciurile de fotbal sau intre membrii cluburilor ( jucatori , antrenori , conducatori , etc . )                                                                                              

Strategia noastră de sustenabilitate

          O etapă esențială a dezvoltării raportului de sustenabilitate este dată de procesul de stabilire a temelor materiale, prin identificarea zonelor unde  ASOCIATIA FOTBAL CLUB UNIREA 04 SLOBOZIA are impact economic, social și de mediu.                                                                                  

   Angajamentul nostru pentru mediul înconjurător

          Reducerea  deșeurilor de hârtie – Consumul de hârtie a scăzut comparativ cu anii anteriori, pe fondul intelegerii  de către noi toți a ceea ce înseamnă sa respectam PADUREA.  O serie de măsuri pentru reducerea consumului de hârtie sunt în curs de a fi pregătite.

          Reducerea  consumului de apă –  Cantitatea de apă consumată s-a redus comparativ cu anii precedenti printr-o mai buna înțelegere la nivel uman de organizare și utilizare a apei.

          Comunicarea constantă a obiectivelor de protecția mediului asumate și a progresului în această direcție în fiecare an, într-o secțiune dedicată în raportul de sustenabilitate. Campanie de comunicare internă pe tema sustenabilității și a unui comportament responsabil  față de mediu, care a inclus:

1) intalniri pentru angajați pe tema colectării selective și a reciclării deșeurilor acasă și la birou, la care au participat inclusiv sportivii clubului (seniori și juniori).

2) materiale informative și articole  pe subiecte legate de mediu și sustenabilitate Campanii de comunicare regulate în rândul angajaților noștri pentru adoptarea unor comportamente menite să reducă impactul asupra mediului si informații cu privire la consumul de energie .

          Ce ne propunem în perioada următoare: Stabilirea unor obiective de reducere a impactului asupra mediului înconjurător din activitatea ASOCIATIA FOTBAL CLUB UNIREA 04 SLOBOZIA.

   EGALITATE DE SANSE

          Credem cu tărie că toți cetățenii au drepturi egale, că diversitatea este un element esențial al oricărei societăți puternice și depunem eforturi pentru a ne asigura că și noi, la ASOCIATIA FOTBAL CLUB UNIREA 04 SLOBOZIA, prin promovarea acestei valori în activitatea noastră de zi cu zi, și implicit prin politicile și măsurile adoptate la nivelul CLUBULUI  în acest sens, contribuim la formarea unei lumi deschise, tolerante și prietenoase. Pe lângă respectarea legislației naționale, ne ghidăm după principii dezvoltate la nivel internațional, precum Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Declarația Universală a Drepturilor Omului.

          Suntem dedicați unei abordări a aspectelor privind diversitatea, la nivelul întregii asociatii ASOCIATIA FOTBAL CLUB UNIREA 04 SLOBOZIA și vrem să adoptăm ideile, stilurile și perspectivele diverse ale oamenilor din echipa Clubului, pentru a reflecta și înțelege sportivii, comunitățile, furnizorii și sponsorii noștri. Vrem să ne asigurăm că oamenii sunt apreciați, respectați și susținuți pentru a-și atinge potențialul și crește alături de noi.

          Campania de comunicare a inclus articole și dezbateri realizate cu colegi sau persoane reprezentative pentru subiectul diversității, abordând teme diverse – colaborarea între generații și beneficiul învățării la orice vârstă,  cauzele discriminării, identificarea diferitelor categorii de dizabilități, cultivarea pasiunii pentru învățare.

    Subiectele prezentate în cadrul intalnirilor se referă la stereotipul de gândire  si prejudecată; rolul inteligenței emoționale; discriminarea – tipuri și forme ale discriminării; hărțuirea și formele sale; statistici si provocări pentru România; acțiuni recomandate în cazul discriminării; contribuția personală la un mediu de lucru divers , deschis și tolerant; comportamentele liderilor care susțin diversitatea și incluziunea, diversitate și incluziune pe etapele din ciclul de viață al angajatului.  

          Combaterea discriminării

            ASOCIATIA FOTBAL CLUB UNIREA 04 SLOBOZIA nu tolerează discriminarea sub nicio formă a ei. Toți angajații Clubului beneficiază de șanse egale, indiferent de gen, naționalitate, vârstă, statut familial, limbă, religie, convingeri politice, dizabilitate sau orientare sexuală. Recrutarea, angajarea și promovarea în cadrul asociatiei se bazează strict pe criterii ce țin de competența și performanțele angajatului sau sportivului.

          Suntem deschiși către diversitate și nediscriminare și încurajăm includerea tuturor angajațilorsau sportivilor pentru un mediu de lucru eficient, creativ și plăcut, cu o balanță echilibrată între muncă / sport și viața personală!

          În clubul nostru, profilul angajatului sau sportivului ideal nu ține cont de vârstă, ci de entuziasm și pasiune, nu ține cont de religie, ci de dorința de a învăța, nu ține cont de gen, ci de profesionalism, nu ține cont de etnie, ci de aptitudini și competențe! Cu cât suntem mai diferiți, cu atât mai multă valoare putem crea împreună.

          Sănătate și securitate în muncă

          În cadrul ASOCIATIA FOTBAL CLUB UNIREA 04 SLOBOZIA, există Serviciul Intern de Sănătate și Securitate în Muncă (SSM), care are ca scop asigurarea celor mai bune condiții în desfășurarea procesului de muncă, apărarea vieții, integrității fizice și psihice, păstrarea sănătății lucrătorilor sau a altor persoane participante la procesul de muncă.

 – organizează și desfășoară activitatea de securitate și sănătate în muncă;  

 – elaborează și efectuează instruirea introductiv-generală pentru salariații Clubului sau a altor persoane participante la procesul de muncă, identifică riscurile de accidentare în muncă și de îmbolnăviri profesionale la locul de muncă și propune măsuri de evaluare a acestora;

          Totodată, serviciul analizează și evaluează riscurile de accidentare și de îmbolnăvire profesională. Aceasta reprezintă o etapă determinantă a procesului general de management al SSM cu referire la strategia de selecție a măsurilor de securitate adecvate.

           Toți angajații sunt instruiți și au obligația să își desfășoare activitatea în așa fel încât să nu se expună la pericole de accidentare sau îmbolnăvire profesională, atât pe ei, cât nici pe celelalte persoane participante la procesul de muncă. La constatarea stării de pericol grav și iminent de accidentare au obligația următoarelor măsuri de securitate: 

– oprirea echipamentului de muncă și/ sau activității;  

 – evacuarea personalului din zona periculoasă;  

 – anunțarea serviciilor specializate și a conducătorilor ierarhici.

05.03.2024